In an emergency call 999
For general enquiries call 01158388100
Monday - Friday -

NFRS 2024 05 - Maintenance systems and software

You asked for

I am writing to request information under the Freedom of Information Act regarding the maintenance systems and associated software used within the service.

Specifically, I would like to request the following information:

  • The name(s) of the software used for maintenance management systems(Typically known as CMMS, EAM, Asset Management, Facilities Management)within the service.
  • The number of users licensed to use the maintenance management system software.
  • The annual cost associated with the maintenance management system software.
  • The individual or department responsible for managing and overseeing the maintenance management system software.
  • The expiration date of the current contract(s) for the maintenance managementsystem software.

Additionally, I would also like to request information regarding the following:

  • The software used to manage the allocation of equipment within the service.
  • The software used for maintaining buildings, vehicles, PPE etc.
  • The software used for registering accidents or damages within all equipment orassets owned or leased within the service.
  • How failures of equipment, machinery, vehicles, and supplies are logged withinthe service.
  • Name of software used to ensure equipment, machinery and any other items arefit for use for example periodic testing and calibration, for example fireextinguishers, PPE & vehicles.

Our Response

  1. The name(s) of the software used for maintenance management systems (Typically known as CMMS, EAM, Asset Management, Facilities Management)within the service.
    Answer: - CAFM System called Concerto.
  2. The number of users licensed to use the maintenance management system software.
    Answer: - Current users is 1245
  3. The annual cost associated with the maintenance management system software.
    Answer: - £18,958.80
  4. The individual or department responsible for managing and overseeing the maintenance management system software.
    Answer: - Our Estates department administers the system.
  5. The expiration date of the current contract(s) for the maintenance managementsystem software.
    Answer: - 30/08/2024
  6. The software used to manage the allocation of equipment within the service.
    Answer: - Redkite Systems
  7. The software used for maintaining buildings, vehicles, PPE etc.
    Answer: - Redkite Systems for equipment and PPE, vehicles are managed via Civica Tranman.
  8. The software used for registering accidents or damages within all equipment orassets owned or leased within the service.
    Answer: - Redkite Systems for equipment and PPE, vehicles are managed via Civica Tranman.
  9. How failures of equipment, machinery, vehicles, and supplies are logged withinthe service.
    Answer: - Redkite Systems for equipment and PPE, vehicles are managed via CivicaTranman.
  10. Name of software used to ensure equipment, machinery and any other items arefit for use for example periodic testing and calibration, for example fireextinguishers, PPE & vehicles.
    Answer: - Redkite Systems for equipment and PPE, vehicles are managed via CivicaTranman.